2016/04/26

Papildyta realybė

16-oji Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje prasidėjo nuo Trakų pradinės mokyklos 1 c klasės mokinių apsilankymo.
Vaikai dalinosi įspūdžiais vos tik atėję: „Aš jau čia buvau, aš čia lankau būrelį, aš noriu paimti knygą, aš dabar skaitau „Čipoliną“. Užsiėmimo metu vaikams buvo pristatytos knygos „Afrikos gyvūnai‘ ir „Pasaulio pasakos“.
Žingeidūs ir smalsūs vaikai susipažino su ne bet kokiomis knygomis, o su pirmomis pilnos lietuviškos papildytos realybės knygomis. Knygų herojai atgyja į juos nukreipus išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį. Prieš tai, išmaniajame telefone ar planšetiniame kompiuteryje turi būti įdiegta programėlė, kurios pagalba knygų herojai atgyja. Vaikai iškart sugužėjo prie bibliotekos planšetinio kompiuterio ir bandė suderinti skaitymą su papildyta realybe. Įjungus programėlę ir nukreipus planšetinį kompiuterį į knygos puslapį, ekrane pradėjo vaikščioti princesė, iš namuko išgužėdavo septyni nykštukai, varlė transformuodavosi į princesę. Ir kiekvienas vaikas norėjo prie to prisiliesti.
Nors jie dar tik pirmokai, bet nesunkiai atliko kitą jiems pavestą užduotį. Vaikams reikėjo prie parinktų daiktų (skrybėlės, kojinės, skėčio, lempos, šlepetės) surasti atitinkančias knygas. Taip vaikai skrybėlę priskyrė prie knygos „Batuotas katinas, šlepetę prie V. Račicko knygos „Šlepetė“, svogūną prie D. Rodario knygos „Čipolinas“.
Išeidami vaikai pasiūlymus ir palinkėjimus užrašė ant lapelių: „Linkiu, kad biblioteka būtų pati populiariausia mieste“. Bibliotekoje vaikai atranda stebuklus, susipažindami su naujomis technologijomis. Užsuk ir Tu, bei atrask savo stebuklą.

Dalia Bagdžiuvienė
Trakų viešosios bibliotekos
Vaikų literatūros skyriaus vedėja

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą