2016/10/17

Susitikimas su rašytoja Aurelija Umbrasiene

Ar dažnai mes pamatome stebuklą? O kas išties yra stebuklas?
A. Umbrasienė
Šiuos klausimus išgirdo jaunieji skaitytojai iš Trakų pradinės mokyklos 3b klasės, kartu su mokytoja Rasa Alesionkaite-Čirbiene atvykę į susitikimą su rašytoja Aurelija Umbrasiene, kuris įvyko Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje. Visi labai nustebo išgirdę, jog kiekvienas kasdien gali pamatyti stebuklą ir tam nereikia keliauti už jūrų marių ar skristi į kosmoso erdves. Pasak rašytojos, pakanka tik prieiti prie veidrodžio ir pamatysite tikrą stebuklą, nes kiekvienas iš mūsų esame ypatingas, paslaptingas ir nepakartojamas it stebuklas...
Moksleiviai į susitikimą atvyko labai rimtai pasiruošę ir ne tuščiomis. Iš anksto žinodami apie susitikimą, jie perskaitė knygą „Murmeklis ir bambeklis“, tokiu būdu susipažindami su Aurelijos Umbrasienės kūryba, ir paruošė nuostabų piešinių plakatą. Kiekvienas galėjo pavaizduoti jam labiausiai patikusį herojų. Iš visų kūrinių (tai pasakos apie tikrąsias vertybes: pasiaukojimą ir draugystę, kuklumą ir dėmesį silpnesniam) daugumai skaitytojų patiko pražydusio kaktuso istorija. Autorė mielai pristatė atskirai išleistą knygą „Pražydęs kaktusas“. Tai istorija, nutikusi gėlių parduotuvėje, kurioje gėlininkė mielai dalino dėmesį visiems augalams. Nedidukas Kaktusas, kuris ilgą laiką stovėjo tolimame kampe, jausdamas gėlininkės geranoriškumą ir meilę, pražydo. Susitikimo metu rašytoja palygino kaktusą su švelnumo nepatyrusiu žmogumi, ir visi susirinkę pritarė, jog vienišas žmogus dažai jaučiasi kaip niekam nereikalingas kaktusas. Ši graži istorija moko, kad nereikia savęs menkinti, nes kiekvienas yra vertas būti mylimas.
Jaunieji skaitytojai smalsiai klausėsi ir uždavinėjo jiems iškilusius klausimus, o viešnia mielai į juos atsakinėjo. Taip paaiškėjo, kad kurti pasakas ir istorijas vaikams Aurelija Umbrasienė pradėjo prieš aštuonerius metus, paruošusi skaitytojams ne tik gražiai apipavidalintą ir iliustruotą, bet ir širdimi parašyta knygą „Apie Kotryną, jos angelą, musę Zosę ir kt.“. Knygoje pasakojama apie apie mergaitę, kurios širdį atrakino... angelas. Pasirodo, kartais širdelės būna užsirakinusios, ir tada labai sunku atlikti kokį gerą darbą... Tačiau angelas susitelkė ne tik ties Kotrynos širdimi – jis pagelbėjo ir ne vienam mergaitės namuose esančiam svarbiam daiktui, dūsaujančiam dėl įvairiausių iškilusių sunkumų. Na, o musei Zosei angelas taip pat negailėjo patarimų, regis, jų pokalbiai gali būti naudingi ir mielajam skaitytojui. Pasakojimas apie mergaitę Kotryną nuostabus ir tuo, kad būtent ši herojė davė vardą ir pačios autorės dukrelei, kuri, beje, charakterio bruožais labai panaši į linksmą knygelės heroję.
Rašytoja mielai sutiko paskaityti neseniai išleistą knygą „Kur slepiasi Jonukas“. Šioje istorijoje mažasis Jonukas labai mėgo slėptis keisčiausiose vietose – tėčio portfelyje, po skėčiu, šaldytuve, mamos papuošalų dėžutėje. Taip jis norėjo atkreipti tėvelių dėmesį, kol vieną dieną vyresnė sesutė jam paaiškino, kad visai nereikia slapstytis. Jonukas ir taip visą laiką gyvena mamos ir tėčio širdelėse. Autorė prisipažino kad šis herojus labai panašus į jos sūnų.
Susitikimo metu tvyrojo draugiškumo, betarpiškumo ir nuoširdumo nuotaika. Jo pabaigoje, norėdami atsidėkoti, mokiniai Aurelijai Umbrasienei padovanojo piešinių plakatą, o rašytoja, savo ruožtu, labai sužavėta jų darbais, pažadėjo skirti piešiniams ypatingą dėmesį.

Margarita Mažėtienė,
Trakų viešosios bibliotekos
vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą