2017/10/02

Tautinio kostiumo elementai – sijonas

Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius jau antrą kartą visus norinčius susipažinti su atskirais tautinio kostiumo elementais kvietė į edukacinį užsiėmimą, kurio tema šį kartą buvo – SIJONAS. Pagrindinis užsiėmimo tikslas buvo tęsti susipažinimą su tautinio kostiumo elementais ir atkreipti susirinkusiųjų dėmesį į tautinių sijonų raidą ir siuvimo ypatumus.
Ne paslaptis, kad skirtingais laikotarpiais drabužių puošnumas ir jų atributai atskleisdavo žmogaus socialinį statusą. Kaip žinoma, tautinis kostiumas – tai kaimiečių išeiginiai drabužiai, kuriais puošėsi mūsų protėviai. Susirinkę sužinojo, kad sijonas labai svarbia tautinio kostiumo dalimi tapo maždaug XVIII a. Iki tol moterys vilkėjo viršutinę vilnonę suknelę su trikampiais įdurais bei apatinę baltos drobės suknelę. XIX a. lietuvės moterys segėjo mažiausiai du sijonus – viršutinį, patį geriausią, einant keliu derėjo pasikaišyti. Antrasis būdavo toks pat kaip ir pirmas, tik kiek trumpesnis. Bet, pasak menotyros mokslų daktarės Teresės Jurkuvienės, „... Žemaitijoje, kur sijono platumo reikalas buvo labai svarbus, buvo nešiojami ir penki, ir septyni apatiniai sijonai. Pagal to meto mados kriterijus tai buvo gražu“ (https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/istorija/xix-a-mada-lietuvos-kaime-net-septyni-apatiniai-sijonai-582-463845).
Edukacijos metu dalyviai susipažino su tautinių sijonų ypatumais atskiruose etnografiniuose regionuose. Sužinojo, kokios pagrindinės spalvos dominavo, kokie audinių raštai buvo būdingi audiniams, skirtiems sijonų siuvimui, kokia būdavo jų pluoštinė sudėtis.

Praktinio užsiėmimo metu edukacijos dalyviai išsiaiškino, kaip apskaičiuoti medžiagos kiekį reikalingą tautinio sijono pasiuvimui, priklausomai nuo audinio rašto, bei turėjo galimybę stebėti, kaip paruošiamas ir sukerpamas sijonas iš languoto audinio. Visi susirinkę buvo maloniai nustebinti šio užsiėmimo metu atliekama praktine užduotimi. Kiekvienas dalyvis išmoko ir savarankiškai atliko sijono juosmens paraukimą, sužinojo, kaip užbaigti viršutinio sijono krašto siuvimą ir kokios naudojamos papildomos medžiagos juosmeniui apsiūti. Darbas neprailgo, tvyrojo džiugi ir kūrybiška nuotaika.
Tokie susitikimai – tai puiki galimybė geriau pažinti tautinio kostiumo savitumą bei susipažinti su vieno iš seniausių amatų – siuvimo, paslaptimis. Tai tikrai ne paskutinis edukacinis užsiėmimas iš ciklo „Tautinio kostiumo elementai“. Kitas susitikimas su etnokultūros sekėjais planuojamas rudens pabaigoje. Kviečiame sekti bibliotekos naujienas www.trakubiblioteka.lt.


Margarita Mažėtienė,
Vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą