2019/03/25

KAIP SKANAUTA „ISTORIJOS SKANĖSTAIS“





Kūrybingasis knygos „Istorijos skanėstai“ duetas – Audronė Meškauskaitė ir Inga Dagilė – svečiavosi Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje.
A. Meškauskaitė – populiarios vaikų knygos „Interviu su daiktais“ (su iliustratore Jurga Šulskyte, 2018) ir „Istorijos skanėstai“ intriguojančių tekstų autorė. Inga Dagilė – daugelio originalių dagiliškų iliustracijų knygų, kaip antai, „Drambliai ėjo į svečius“ (su Evelina Daciūte, 2015), „Svajonių kalnas“ (Rosita Makauskienė, 2014), „Raidžių namučiai“ (Vitalijos Pilipauskaitės-Butkienės, 2017), autorė, taip pat kitokios knygos „Istorijos skanėstai“ dailininkė. A. Meškauskaitės, Aurinos Venislovaitės knyga „Istorijos skanėstai“ pelnė 2018 m. Knygos meno konkurso diplomą. Ši knyga apie rimto mokslo – istorijos – nerimtąją pusę, t.y. įdomius, pikantiškus, ne itin reikšmingus įvykius ar net mažmožius.
Knygos „Istorijos skanėstai“ pristatymą A. Meškauskaitė pradėjo, klausytojams parinkdama iš šios knygos istorinių faktų skanėstų ir pažerdama vaikams klausimų. Buvo įdomu, nes autorė klausimus vaizdingai iliustruodavo. Pavyzdžiui, klausė: Kas pirmieji augino daržoves kosmose? Neįtikėtina: lietuviai! Kokią daržovę? A. Meškauskaitė delne paslėpė žirnį ir vienam vaikui reikėjo atspėti. Gal tai bulvė? Gal pupelė? Ne! Pirmiausia lietuviai  į kosmosą išskraidino žirnius! Vėliau vaikai paskanavo karčiojo juodojo šokolado, kurį į lėktuvą „Lituanica“ buvo pasiėmę Darius ir Girėnas!
O kiek Baltijos gintaruose rasta sustingusių blusų? Nustebsite: tik šešios. Labiau įsiamžinti norėjo kiti vabalai: musės, uodai, skruzdėlės, širšės. Iliustratorė Inga parodė piešinius–skaidres, kaip, žvelgdama į inkliuzus, sumaniai, išradingai pritaikė vabalų pozoms  priedus: būgnus, dviratį ar net pirkinių maišus!
Kūrybinių dirbtuvių vadovė I. Dagilė pakvietė vaikus patiems sukurti gintaro inkliuzą. Pirmiausia vaikai nusipiešė norimą paveiksliuką: drugelį, širdeles, vienaragį, žmogeliukus, kt. ir įklijavo jį tarp gintaro spalvos skaidrios plėvelės. Mergaitės pasidarė apyrankę su užrašu „Love“. O dauguma įvėrė siūlą ir tokiu būdu užbaigė pakabuką.
Antrokai iš Trakų pradinės mokyklos (mokytoja Gina Taškuvienė) ir „Patirčių slėnio“ pradinukai (mokytoja Rita Šaltmerienė), išėjo laimingi, nešini pakabukais ar apyrankėmis su gintaro inkliuzais. Ir – paskanavę istorijos skanėstais!
Renginį parėmė Trakų rajono savivaldybė.

Laimutė Adomavičienė
Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus
vyr. bibliotekininkė

                     



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą