2019/03/25

„Žaislas svajonių šuniukui“

Vaikų kūrybiškumas, iniciatyvos liejasi per kraštus, kai vaikai po pamokų atskuba į bibliotekoje veikiantį NVŠ (neformalųjį vaikų švietimą). Programoje dalyvauja 7–14 metų vaikai, norintys kūrybiškai praleisti laiką: kurti rankų darbo darbelius, vaidinti ar improvizuoti teatre. Programą sudaro dvi savarankiškos dalys, vykstančios tuo pačiu metu: „Kūrybinės dirbtuvės“ (Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius; Rūdiškių ir Aukštadvario filialai) ir  „Teatro studija“ (Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius). Kūrybinių dirbtuvių programa skirta vaikams, norintiems kurti, atrasti save, išbandyti netradicinius kūrimo būdus, priemones ir technikas. Kartais veiklos persikelia už bibliotekos ribų. Vaikai skatinami dalyvauti konkursuose.
Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius jau ketvirtus metus dalyvavo Lietuvos kinologų draugijos Mokymo centro organizuotame respublikiniame vaikų kūrybos konkurse „Svajonių šuniukas“. Pirmaisiais metais vaikai kūrė patį svajonių šuniuką, kitais – antkaklį ir dubenėlį svajonių šuniukui, o šiemet, iškart po Naujųjų metų, vaikų ugdymo įstaigoms buvo išsiųsti kvietimai kurti žaisliukus šunims. Šių metų „Kūrybiškumo saviraiškos studijos“ darbelis buvo atliktas iš antrinių žaliavų ir sujungtas iš įvairių formų, medžiagų, panaudojus medžio šaką, popierių, siūlus. Visa tai sujungus, gavosi „ASORTI“. Kiekvienas vaikas norėjo prisidėti prie kuriamo žaisliuko: kas spalvino, piešė ar lipdė. Darbams vadovavo Regina Buckiūnienė.
Trakų studijos vaikai vyko į Lietuvos parodų ir kongresų centrą „Litexpo“, kur kelias dienas vyko tarptautinė šunų paroda. Čia taip pat veikė atskira ekspozicija „Žaislas svajonių šuniukui“. Buvo eksponuojami atsiųsti darbai iš 40 vaikų ugdymo įstaigų, tarp jų ir „Kūrybiškumo saviraiškos studijos“. Trakų grupės vaikai su tėveliais kovo 10 d., nuvykę į parodą, apžiūrėjo visus darbus, pabalsavo už labiausiai patikusius. Stebėjo šunų pasirodymus ir gražiausio šuns rinkimus.
Šiais metais konkurse taip pat dalyvavo ir Aukštadvario bibliotekoje įsikūrusi NVŠ grupė, vadovaujama Ramunės Jarmalavičiūtės. Kurdami žaisliuką šuniukui, vaikai naudojo senus džinsus, veltinį, puošė karoliukais, juostelėmis, virve. „Galvojome apie tai, kad šuniukui būtų ne tik gražus žaisliukas, bet ir patogus, patvarus, nepakenktų“, – pasakojo jaunieji kūrėjai. Mažesni vaikai nupiešė atviruką ir net užrašė linkėjimus!
Rūdiškių bibliotekos lankytojai, NVŠ būrelio „Kūrybiškumo saviraiškos studija“ nariai: Mantas Novikovas, Greta Malevska, Gintarė Petruškevičiūtė su bibliotekininke Teresa Bundzevič, taip pat dalyvavo konkurse „Žaislas svajonių šuniukui“. Mažieji žaisliuką nutarė padaryti iš siūlų. Kurdami vaikai diskutavo apie savo augintinius, kodėl šunys mėgsta žaisti, kaip reikia saugiai žaisti su jais, kodėl svarbu pasirūpinti augintinių gerove. Žaidimai – svarbi šunų bendravimo forma. Šunims žaisti būtina! Jeigu jie nežais, gali pakisti jų elgesys. Net prastu oru, kai negalima eiti į lauką, augintiniui vis tiek reikia suteikti galimybę pažaisti. Žaisdami šunys mankština raumenis, sąnarius, patiria gerų emocijų. Taip gimė „Pašiauštukas“.

Dalia Bagdžiuvienė,
Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vedėja

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą