2019/05/30

„TĖČIAI SKAITO VAIKAMS“ ATGARSIS


Didžiuojamės, kad gegužės 30 dieną Vaikų literatūros skyrius prisijungė prie Skaitymo skatinimo programos akcijos „Tėčiai skaito vaikams“, vykstančios Lietuvos bibliotekose. Skaitymus organizavo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo biblioteka, aktualindama artėjančią Tėvo dieną ir skaitančio tėčio bei vaiko ryšį. JAV atlikti tyrimai įrodo, kad, jei nuo mažens, dvejų metukų, tėtis skaito savo atžalai, jo raida labai spartėja. Be to, tėčiai skaito kitaip: atkreipia dėmesį į kitus dalykus negu mamos; skaitomus faktus susieja su vaiko patirtimi.
Trakų pradinės mokyklos pirmokams, atėjusiems su mokytoja Audrone Civilkiene, skaitė senelis Jonas ir tėvelis Artūras. Jonas – pirmokės Gretos senelis. Pradinukai, susėdę aplink skaitovą Joną, su smalsumu klausėsi Kazio Binkio poemos „Kiškių sukilimas“ ištraukos ir netgi paties senelio deklamuojamo eilėraščio! Skaitydamas Jonas komentavo tekstus, klausdamas, ar visi vaikai buvo miške. Vienas prisipažino nebuvęs... Teiravosi, ar visi vaikai klauso suaugusiųjų. Mokė, kad reikia klausyti, neskriausti kito.
Seneliui Jonui baigus skaityti, akciją pratęsė tėtis Artūras, pasiūlęs vaikams paskaityti istorijų iš puikaus rašytojo ir dailininko Kęstučio Kasparavičiaus knygos „Kvailos istorijos“. Skaitovas Artūras prisistatė susirinkusiems, sakydamas, kad savo vaikams skaito kiekvieną vakarą. Skaityti jam labai patinka! Tėtis sudomino vaikus išmintingu posakiu: žmogus, kuris neskaito knygų, gyvena vieną gyvenimą. O tas, kuris daug skaito, šimtą gyvenimų! Skaitovas Artūras skaitė kelias juokingas K. Kasparavičiaus istorijas ir garsiai komentavo: klausinėjo vaikų, ar yra matę kaliausę? Ar mėgsta skaityti?
Džiugu, kad taip šiltai Jonas ir Artūras subūrė vaikus skaitymui!
Tikimės, kad kitais metais prie akcijos prisijungs daugiau tėčių ir senelių!
Laimutė Adomavičienė
Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus
Vyr. bibliotekininkė








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą