2020/09/01

Apie vertėjo darbą vaikų bibliotekoje

 Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje toliau tęsiasi projektas „Knygos, kuriančios pasaulius“. Rugpjūčio 27 d. kvietėme į susitikimą su prozos ir vaikų literatūros vertėja Irena Aleksaite. Vertėja verčia knygas iš lenkų, rusų, slovakų kalbų. I. Aleksaitės verstos vaikiškos knygos: Z. Miler „Kurmis ir raketa“, Jan Uličianski „Ponas pirmokas“ ir „Katinas su riedučiais“, naujausia išversta knyga M. Strekowska-Zaremba „Užburtas namas“ ir kt.





Į susitikimą sugūžėję vaikai nedaug buvo girdėję apie knygų vertėjo darbą. Susidomėję jie klausėsi pasakojimo apie tai, kad verčiant šalia neužtenka tik vieno žodyno, dažnai į pagalbą pasitelkiami aprangos žodynai, Biblijos žodynai ir kt. Vertimas – tai kūrybinis darbas, reikalaujantis daug žinių, dažnai komplikuotas ir sudėtingas, trunkantis apie 3 mėnesius dirbant nuo ryto iki vakaro. Būna žodžių ar frazeologizmų, kurių vertimų nerodo nei žodynai, nei „Google“. I. Aleksaitė vaikams papasakojo atrastus įdomius ir keistus vertimus, kurie prajuokino mažuosius skaitytojus. Po informatyvaus pasakojimo apie vertėjų darbą dalyviai gavo užduotį – išversti anglišką tekstą, paimtą iš knygos C. Taylor-Smith „Hetė Bi stebuklingų būtybių gydytoja“. Vaikai su žodynais bei „Google“ vertėju bandė išversti tekstą. Išverstus tekstus vertėja aptarė kartu su vaikais. Tekstas iš knygos buvo atsiųstas anksčiau. Išversti teksto tam tikrą dalį pasiūlėme ir Trakų Vytauto Didžiojo gimnazijos dienos stovyklai „Vytautukai – 2020“, kuri bibliotekoje apsilankė rugpjūčio 25 d. Išverstus tekstus įvertino vertėja ir išrinko geriausią – tai septintoko Tauro vertimą.

Jei tekstas neišverstas į kitą kalbą, tai liks žinomas tik ten, kur buvo parašytas. Vaikai iš susitikimo išėjo pasisėmę daug naujų žinių bei išbandę nelengvą vertėjo darbą.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Trakų rajono savivaldybė.

 

Eglė Kondrotaitė

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą