2022/12/20

Kultūros paso edukacija „Šeimos herbas“ bibliotekoje

Vaikų literatūros skyriuje įvyko pirmoji kultūros paso edukacija „Šeimos herbas“. Į šią edukaciją per gausiai apsnigtus kelius atskubėjo Trakų pradinės mokyklos antrokai. Biblioteka nuo rugsėjo mėnesio vykdo ne tik „Šeimos herbo“, bet ir „Kimekomi žaisliuko“ edukacijas, kurias galite užsisakyti ir savo klasei.

Pirmiausia edukacijos dalyviai buvo supažindinti su Heraldikos principais ir esme. Stebėdami pateiktį dideliame ekrane, vaikai sužinojo, kas ir kur naudojo herbus, kaip jie buvo paveldimi, kokie svarbiausi jų elementai, figūros, simboliai, kokia yra klasikinė herbo forma, kas dažniausiai jame yra vaizduojama: gyvūnai, augalai, gamtos kūnai ir kiti motyvai. Herbas nuo seno buvo kaip atpažinimo ženklas, kuris turėjo gerai matytis iš toli. Jo spalvingumas ir piešinys turėjo būti išraiškingas ir kontrastingas, todėl vaikai klausėsi apie spalvų ir simbolių reikšmes.

Antroje dalyje vaikai išmėgino savo naujas žinias žaisdami interaktyvų „Kahoot“ žaidimą. 15-oje viktorinos klausimų vaikai turėjo atpažinti Trakų, Lietuvos, prezidento herbus, atsakyti į kitus klausimus apie heraldiką. Trys nugalėtojai buvo apdovanoti prizais, tačiau visiems vaikams labai patiko šis žaidimas, nes jie tiesiog norėjo jį pakartoti.

Trečioje, praktinėje užsiėmimo dalyje, su vaikais kūrėme individualų savo šeimos herbą – jame vaizduojamas simbolis nėra atsitiktinis, tai nėra tiesiog patikęs daiktas ar gyvūnas, kuris įkomponuojamas į tam tikrą spalvinę kompoziciją. Visais laikais herbas privalėjo pabrėžti išskirtinę giminės ar asmens savybę ar perduoti ypatingą žinią apie atliktą žygdarbį, kuris buvo būdingas tik herbo nešiotojui. Edukacijos dalyviai turėjo nuspręsti, kokia bus herbo forma ir spalva, koks bus dominuojantis simbolis, kokias papildomas dalis naudos ir kur jos bus dedamos. Vaikų sukurti darbeliai buvo labai unikalūs – kiekvienas pabrėžė savo šeimos vertybes, kurios jiems svarbiausios.

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius džiaugiasi galėdamas pasiūlyti vaikams pažintines, kūrybingumą, kultūrinį suvokimą skatinančias edukacijas. Laukiame visų norinčių sudalyvauti ir skatiname registruotis per Kultūros paso puslapį.

 

Justina Varičkina,

Trakų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja









Komentarų nėra:

Rašyti komentarą