2015/11/13

Mokytis būti kūrybiškam – tai mokytis gyventi

„Kūrybiškumo dirbtuvių“
Labas rytas, uosi, kuris ištikimai lauki ir sveikiniesi kaskart atėjus darban. Šiandien toks didingas ir susimąstęs. Įdomu kokios tavo mintys šįryt...
„Kūrybiškumo dirbtuvių“
Nuplikęs uosis, keli užsilikę, susiglamžę nuo brandumo lapai, iš paskutiniųjų įsikibę į išsinuoginusio medžio šakas, laukiantys pirmojo sniego, pasiruošę atlaikyti negailestingus rudeninių viesulų gūsius. Apačioje tie, kuriems nepavyko išsilaikyti įsikibus už šakų, čežantys, surūdiję, bet tvarkingai sugriebti į krūveles. Čežt šniurkšt šiušt – malonus čežėjimas lydi visus, kas tik truputėlį nuklysta į šaligatvio kraštą. Didingas dangaus šviesulys plačiai šypsodamas sveikinasi su Trakų miesto gatvėmis skubančiais žmonėmis. Šviesos daug, tiesiog akina, tik jau ne taip kaitina, kaip vasara, o švelniai, rudeniškai šildo... Bet ar tai taip svarbu, visi mes neidealūs, kažką gebame daugiau, kažko mažiau, kažko visai nesugebame, bet dėl to netampame prastesni... Šypsena to dangiškojo rutulio, tokia plati, kad norisi pačiam nusišypsoti.
Kūrybiškumas nėra išskirtinė gabių žmonių savybė. Jis yra pasiekiamas kiekvienam. Kalbėti kas rytą su uosiu, ar žavėtis surūdijusiais lapais dar nereiškia, kad esi kūrybiškas. Bet išlaisvinus vaizduotę, sugebėjus fantazuoti, išrasti, pamatyti, suvokti naujas idėjas ar kūrinius, būti išradingam – tai galėtų būti kūrybiškumo bruožai. Mokytis būti kūrybiškam kasdien ir kiekvienoje situacijoje – reiškia gyventi.
 „Teatro saviraiška“
Kasdien, o ypač trečiadieniais, mes, Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius kartu su vaikais, mokomės kūrybiškumo „Kūrybiškumo saviraiškos studijoje“, kuri savyje harmoningai apjungia „Teatro saviraiškos“ ir „Kūrybiškumo dirbtuvių“ būrelius.
„Kūrybiškumo dirbtuvių“
Teatro saviraiška, tai vaiko kaip kūrybingos asmenybės, ugdymo kelias. Teatras leidžia vaikui išlaisvinti, pažinti save, savo kūną. Pasitelkę fantaziją ir vaidindami, vaikai auga kūrybiški ir drąsūs. Kaip teigia užsiėmimų vadovė Irena Jocienė „Teatras – tai vieta, kurioje svajonės virsta realybe, atgyja pasakos, vyksta stebuklai. Tai paslapties skraiste apgaubta vieta. Kurkime ir leiskime kurti vaikams, tegu jų fantazija tampa beribė“. Pasakomis sužadinusi vaikų fantaziją, teatro mokytoja su vaikais keliauja į teatro pasaulį, kuriame vaidina, kuria personažus, prakalbina įvairius daiktus, improvizuoja ir ieško savojo, tikrojo „Aš“.
Kūrybiškumo dirbtuvės, tai saviraiškos pamokėlės, kur vaikai kuria su įvairiomis priemonėmis, technikomis ir bando jas derinti. Šių užsiėmimų pagalba vaikai ne tik lavina kūrybiškumą, mokosi modeliuoti, savarankiškai spręsti užduotis bei pasirinkti veiklą ir jos trukmę, bet ir ugdo pasitikėjimą savimi. Veikla orientuota į vaikų mąstymo procesą. Ji harmonizuoja emocinę būseną, nuima įtampą, formuoja priklausymo grupei jausmą bei socialinius įgūdžius.
Šių metų spalio 1 d. visoje respublikoje buvo įvestas neformaliojo vaikų švietimo finansavimas mokinio krepšelio principu. Rugpjūčio 27 d. Trakų rajono savivaldybės taryba patvirtino Trakų rajono savivaldybės neformaliojo vaikų švietimo lėšų skyrimo ir naudojimo 2015 m. tvarkos aprašą. Trakų rajono savivaldybės viešoji biblioteka buvo programos „Kūrybiškumo saviraiškos studija“ teikėją.




Pagrindinis išsikeltas „Saviraiškos studijos“  tikslas – skatinti vaikus dalintis idėjomis, gerumu, mokytis gyventi žvelgiant į pasaulį be pykčio, atsipalaidavus ir džiaugiantis tuo, kas mus supa.
Įsibėgėjus rudeniui, įsibėgėja ir mūsų veiklos. Užsiėmimų rezultatas – pristatoma „Rudens auksinukų“ paroda, kuri vyksta Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriuje (Birutės g. 44, Trakai).
Kūrybišku žmogus dažniausiai vadinamas tada, kai mąsto savarankiškai, kaip aidas nekartoja to, ką šneka visi, atsilaiko prieš ideologijų represyvumą, turi keisčiausių fantazijų, netikėtų minties dėlionių, galbūt klaidingų, bet žaismingų interpretacijų.
Nepabijokime nuklysti į šaligatvio kraštą ir pačežėti rudeniniais lapais. Plačiai nusišypsokime, pasidžiaukime vis dar esantys rudenyje... Gal būt suprasime, ką nori mums papasakoti uosis, esantis už lango...
Rasa Pavilionienė
Trakų viešosios bibliotekos
vaikų literatūros skyriaus
vyr. bibliotekininkė 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą