2017/12/21

Pasakų šeštadienis su rašytoja Evelina Daciūte



Trakiečiai ir miesto svečiai jau septintąjį kartą džiaugėsi Kalėdų Senelių sostinės renginių gausa. Papildydamas ją Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyrius organizavo šeštadieninius skaitymus „Žymūs žmonės seka pasakas vaikams“.
Trakų viešosios bibliotekos skaitykloje įkurtoje pasakų zonoje lankytojų laukė stilizuota eglė, pusnys, angeliukai ir lapė. Taip, lapė! Nes šiemet pasakų skaityti atvyko vaikų rašytoja Evelina Daciūtė, kurios knyga vaikams ir jaunimui „Laimė yra lapė“ skina laurus keliaudama ne tik po Lietuvą, bet ir po visą pasaulį: 2016 m. gražiausios knygos diplomas Vilniaus knygų mugės Meno knygos konkurse bei Domicėlės Tarabildienės premija už gražiausią metų knygą (IBBY Lietuvos skyrius), 2017 m. Bolonijos vaikų knygų mugės iliustratorių parodos diplomas, Nami (Pietų Korėja) iliustratorių parodos diplomas, Šaržos (JAE) iliustratorių parodos diplomas, Talino iliustratorių trianalės diplomas. 2017 m. knyga anotuota „Baltieji varnai“ („The White Ravens“) leidinyje, pristatančiame reikšmingiausias pasaulio šalių knygas vaikams, „Laimė yra lapė“ įtrauka į „Metų knyga 2017“ vaikų knygų penketuką. Taip pat šiais metais pagal knygą pastatytas to paties pavadinimo spektaklis. Evelina Daciūtė susirinkusiems pasakojo knygos atsiradimo istoriją ir apie glaudų ryšį su iliustratore Aušra Kiudalaite, kurios iliustracijos yra neatsiejama šios knygos dalis.



Taigi pasakų zonoje šiemet karaliavo lapė ir bandymas atsakyti į klausimą, kas gi yra laimė. Šeima, kai visi kartu, atostogos, augintiniai, kai daug dovanų, mašina ant ratų - pabiro atsakymai vos rašytojai paklausus. Mamoms laimė, kai vaikai miega. Nedas dalinosi, kad jam laimė - tai kelias, kai važiuoji kur nori ar į keliones. Laimė visiems skirtinga, bet kiekvienam svarbi. Vaikai turėjo galimybę nupiešti laimę ir taip perteikti savo įsivaizdavimą. Šiuos piešinius galite išvysti vaikų literatūros skyriuje, kur ir jūs galite pasidalinti, kas jums yra laimė. Biblioteka kviečia prisijungti visus norinčius ir piešti LAIMĘ, tereikia užsukti pas mus.
Renginio svečių laukė dar viena staigmena. Pasiklausyti pasakų atvyko bibliotekos draugė auksaspalvė retriverė Goja su vedle Sigrida Rupšyte-Paleičike, kurios padėjo pristatyti naujausią Evelinos Daciūtės knygą „Kaip šuo ir banginis išgelbėjo Vilnių“. Gojos paklausus, ar verta skaityti šią knygą, ji nedvejodama bakstelėjo į lentelę - Taip. Ši eiliuota istorija ypatinga ir tuo, kad yra interaktyvi: pagal instrukciją atsisiuntus programėlę, telefono ar planšetės ekrane personažai atgyja. Tad šį pasakojimą galima ne tik skaityti, bet ir žiūrėti kaip animacinį filmuką.
Pertraukėlių metu tarp skaitymų vaikai turėjo galimybę pasigaminti po ženkliuką su smagiomis laputėmis. Norintieji Gojai skaitė knygas jaukiame tam skirtame kampelyje. Vyko kūrybiška lankstymo iš popieriaus pamoka vaikams ir tėveliams, kurios užduotis buvo išlankstyti iš popieriaus lapę. Viso renginio metu veikė loterija „Atspėk ir laimėk“, o rašytoja mielai dalijo autografus ir bendravo su vaikais ir tėveliais.
Ši smagi ir jauki popietė su knyga buvo kupina šilto ir jaukaus bendravimo, primenančio apie artėjančias šventes. Linkime jas pasitikti kūrybiškai, su laime.

Dalia Bagdžiuvienė,
Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vedėja

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą