2018/06/22

Rašytojas Vytautas Kandrotas įkvėpė vaikus kurti

Į Vaikų literatūros skyrių atvyko vaikiškų knygų „Meškų pasakos“, „Laikrodžių istorijos“ rašytojas, daugybės kitų leidinių apie Lietuvą bendraautorius ir sudarytojas, leidyklos „Terra Publica“ vyriausiasis fotografas, keliautojas Vytautas Kandrotas. Svečias iš Kauno stovyklautojams papasakojo, kaip kuriama knyga. Svarbiausia sugalvoti įdomią idėją, sukurti negirdėtą istoriją. Įteikus leidyklai, tekstą peržiūri kalbos redaktorius. Tuomet reikalingas knygos dailininkas ir dizaineris.
Lietuvoje knygų su judančiais paveikslėliais labai mažai. Pats V. Kandrotas yra  „pop-up“ knygų konstruktorius, jau išleidęs šias knygas: „Lietuvos gamta“, „Lietuvos istorija“, „Lietuviška abėcėlė“ (abi 2009 m.). Tad susirinkusiems vaikams pasiūlė patiems susikurti „pop-up“ piešinį su dviratuku. Vaikai ieškojo lenkimo linijų, kruopščiai jas lankstė, kol su džiaugsmu rankose išvydo dviratį! Tuomet gautą konstrukciją klijavo į knygą, kad galėtų laisvalaikiu sukurti istoriją apie dviratį. Kiekvienam dalyviui autorius su malonumu padovanojo po autografą ką tik sukurtoje „pop-up“ knygelėje.
Rašytojas V. Kandrotas, vaizdingai atskleidęs knygos kūrimo ir leidybos paslapčių, įkvėpė vaikus toliau sėsti prie savo knygelių. Jaunieji kūrėjai spalvino herojus, rašė tekstą, galvojo tolesnį siužetą, braižė žemėlapį.

Laimutė Adomavičienė,
Trakų viešosios bibliotekos vaikų literatūros skyriaus vyr. bibliotekininkė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą